Dieta roślinna zyskuje coraz większe grono zwolenników. Produkty są bogate w składniki odżywcze, takie, których nie znajdziemy w pokarmach pochodzenia zwierzęcego. Modna staje się całkowita rezygnacja z produktów odzwierzęcych i przejście na wegetarianizm. Zainteresowanie weganizmem zaczęło wzrastać pod koniec 2010 roku i od tego czasu nieustannie [...]
Wykorzystanie suplementów jest niezbędnym elementem diety sportowca, który ma na celu wspomóc codzienną rutynę dietetyczną, ale i nie tylko. Głównym zadaniem produktów tego typu jest podniesienie efektywności stosowanego jadłospisu, poprzez pewne zmiany funkcjonowania metabolizmu. Wykorzystanie odpowiednio ukierunkowanej suplementacji posiada [...]
Wiele osób ulega efektowi placebo pijąc napoje energetyczne. Niestety nie mają one prawa działać na człowieka, przynajmniej w zwykłej dawce, przez niewielką zawartość substancji ergogenicznych. Podobnie nieskuteczne jest picie kawy, ale co innego już to podawanie kofeiny. Dlaczego? Wyjaśnię na końcu. Na razie przyjrzyjmy się badaniom. Celem [...]
Wykorzystanie suplementacji wspomagającej kondycję fizyczną jest jednym z podstawowych zabiegów, jaki stosują sportowcy. Sama dieta czy trening nie zawsze w pełni spełniają wymogi osoby trenującej, a wykorzystanie dobrze zaplanowanej suplementacji jest w stanie znacznie podnieść możliwości organizmu. Czy tauryna ma jakieś skutki uboczne? W [...]
Jak się okazuje, na podstawie dokumentacji pacjentów, osoby z problemami na tle psychologicznym mają często niedobory cynku. Może to oznaczać, że dobranie odpowiedniej suplementacji lub uzupełnienie diety może złagodzić choroby psychiczne, takie jak np. depresja czy psychoza. Badanie Naukowcy zmierzyli poziom cynku we krwi 100 osób powyżej 64 roku [...]
Ryż jest jedną z najpopularniejszych form węglowodanów jedzonych na świecie. W krajach azjatyckich ryż jest podstawą wielu potraw. W Stanach Zjednoczonych i Europie większość ludzi spożywa biały ryż, który nie jest uważany za szczególnie pożywny. Biały ryż ma niewielką ilość minerałów, witamin i błonnika, który ma za zadanie spowolnić wzrost [...]
Wzrost spożycia pokarmów wysoko przetwarzanych, który zawierają dużo fruktozy (cukru, syropu glukozowo-fruktozowego itd.), ma szczególne znaczenie u dzieci i młodzieży, ponieważ osoby w tym wieku dostarczają coraz więcej nadmiarowej energii i coraz częściej zapadają na zespół metaboliczny. Zresztą problemem nie jest tylko jedzenie słodkich [...]
Cynamon to pyszna przyprawa o silnym działaniu przeciwutleniającym. Kilka kontrolowanych badań wykazało, że cynamon może obniżać poziom cukru we krwi i poprawiać wrażliwość na insulinę. Długoterminową glikemię zazwyczaj określa się mierząc hemoglobinę A1c, która odzwierciedla średni poziom cukru we krwi w ciągu 2-3 miesięcy. W jednym z badań u [...]
Na dzień dzisiejszy można śmiało powiedzieć, że wzrasta nasza świadomość w temacie zdrowego odżywiania. Częściej zastanawiamy się nad tym, co zjadamy czy możemy wybrać lepiej i zdrowiej. Słysząc hasło przetworzona żywność, doskonale wiemy, że jest to rodzaj produktów, których warto się wystrzegać na rzecz tych naturalnych, aby pozyskać więcej [...]
[...] Gi Hyeon Seo1 and Jae Hoon Chung “Incidence and Prevalence of Overt Hypothyroidism and Causative Diseases in Korea as Determined Using Claims Data Provided by the Health Insurance Review and Assessment Service”https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4595353/ Vahab Fatourechi, MD “Subkliniczna niedoczynność tarczycy: uaktualnienie [...]
Często mówimy „jestem głodny jak wilk”, „byłam głodna i musiałam coś zjeść”. Co to znaczy być głodnym? Odpowiedź nie jest tak prosta, jak mogłoby się wydawać. Słownik określa głód jako silną potrzebę lub pragnienie jedzenia. Podsumowując Na co dzień wybieraj pełnowartościowe potrawy i jedz powoli. Naucz się doceniać naturalną słodycz świeżego [...]
[...] z osobami przyjmującymi znaczne ilości soli”. Zgadza się, takie były wyniki badania. Niemniej nie jest to żaden argument w dyskusji. Dlaczego? Badanie “Effect of low salt diet on insulin resistance in salt-sensitive versus salt-resistant hypertension” dotyczyło wpływu dużych i małych ilości soli na ustrój. Co najbardziej zabawne, cytowane [...]
Suplement cynku zwiększa produkcję testosteronu - potwierdzili to naukowcy z Uniwersytetu Firat w Turcji przeprowadzając badanie na zwierzętach i ludziach. Pierwsze wyniki tych badań zostały opublikowane w 2006 roku. Podawano w nim samcom szczurów 3 mg cynku na kilogram masy ciała przez okres 4 tygodni. Kolejnym etapem było przygotowanie zwierząt [...]
Tego rodzaju porównania są obecnie modne, a po dwóch stronach barykady wyciąga się ciężkie działa dotyczące wywoływania przez cukier lub tłuszcze różnorakich chorób (cukrzycy, udarów, zawałów serca, miażdżycy itd.). Problem wystarczy zilustrować następująco: w zależności, kto prowadzi meta-analizy i jakimi danymi się posługuje, osiąga zupełnie [...]
Redukcja tkanki tłuszczowej, czyli odchudzanie, wymaga od nas przygotowania odpowiedniej diety. O ile budowanie masy mięśniowej zostawia nam pewien margines na to, aby zjeść jakiegoś łakocia, tak redukcja wymaga już pewnych restrykcji. Jeżeli chodzi o plan treningowy, tutaj niewiele się zmienia. Kluczem jest odpowiednie dopasowanie bilansu [...]
Kurkumina znana nam jest głównie, jako kuchenna przyprawa o intensywnym, żółtym kolorze. Okazuje się, że może ona być dość interesująca dla sportowców. Naukowcy Tufts University przeprowadzili badania na zwierzętach, które pokazały, że kurkumina hamuje wzrost tkanki tłuszczowej i stymuluje spalanie tkanki tłuszczowej. Kurkumina ma właściwości [...]
[...] Ferder „Alcohol-induced hypertension: Mechanism and prevention” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4038773/ Kelly A. Hirko,1,2 Donna Spiegelman,2,3,4 Walter C. Willett,1,2,4 Susan E. Hankinson,1,2,5 and A. Heather Eliassen „Alcohol consumption in relation to plasma sex hormones, prolactin and sex hormonebinding [...]
[...] fatty liver disease. BMC Gastroenterol. 2012;12:69. “The selective androgen receptor modulator GTx-024 (enobosarm) improves lean body mass and physical function in healthy elderly men and postmenopausal women: results of a double-blind, placebo-controlled phase II trial” [...]